Menu

refsto

Τι πρέπει να ξέρετε για το φυσικό αέριο

Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, οι πιστοποιήσεις των εταιρειών και το κόστος για κάθε πολυκατοικία ή μονοκατοικία.
Oλο και περισσότερο δεκτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές στην Αττική αναφορικά με την αντικατάσταση των παλιών λεβήτων πετρελαίου με νέους καυστήρες φυσικού αερίου, αν και όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, ακόμα υπάρχει σημαντική επιφύλαξη.

Αυτό άλλωστε διαπιστώνει και πρόσφατη μελέτη της Εταιρείας Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΕΦΑ), προϊόν της συνεργασίας των εταιρειών Παντεχνική, Γαντζούλας και Αφοι Λιάσκου, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των εφαρμογών φυσικού αερίου. Πάντως, με βάση την Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ Α.Ε.), τον δημόσιο φορέα που έχει συσταθεί από το 2001 για την αποκλειστική διανομή του φυσικού αερίου στην Αττική, έως τα τέλη του 2006 περισσότερα από 140.000 νοικοκυριά στο Λεκανοπέδιο είχαν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΠΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, 7.000 νοικοκυριά συνδέθηκαν στο δίκτυο. Στόχος για το τρέχον έτος είναι η σύνδεση 30.000 νοικοκυριών, κάτι που προβλέπεται να επιτευχθεί με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Αντίστοιχα, περισσότερες από 1.000 εταιρείες έχουν λάβει σχετική άδεια για την εγκατάσταση σχετικών υποδομών χρήσης φυσικού αερίου. Εξ αυτών περίπου το 80% έχει προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία σχετικού καταστήματος. Παράλληλα, βέβαια, ανάλογες άδειες έχουν λάβει οι υδραυλικοί Γ΄ Ειδικότητας και περίπου 150 οι τεχνικοί καυστήρων.

Κατανάλωση

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση αυτοψίας σε 2.000 πολυκατοικίες και κτίρια στην Αττική, το 35% των παλαιών λεβήτων καταναλώνει υπερβολική ποσότητα καυσίμου, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον, ενώ παράλληλα οι αποδόσεις στο 70% των κεντρικών θερμάνσεων είναι χαμηλές, σε σύγκριση με την απόδοση που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 35% των λεβητοστασίων ο χρησιμοποιούμενος λέβητας είναι ηλικίας άνω των 25 ετών. Ως εκ τούτου, η ποσότητα καυσίμου που καταναλώνεται είναι σημαντικά αυξημένη, με ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Από τα 2.000 κτίρια που εξετάστηκαν τα 1.330 ή το 66,5% ήταν πολυκατοικίες, τα 590 ή το 29,5% ήταν μονοκατοικίες και το υπόλοιπο 4% ή 80 εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εκπαιδευτικά κέντρα κ.τ.λ.).

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας (το 57,5% του δείγματος των κτιρίων) έγινε σε περιοχές της Αθήνας (κέντρο, Κυψέλη, Παγκράτι, Πατήσια, Γουδή, Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Βοτανικός, Κολωνάκι, Βύρωνας, Σεπόλια, Ψυρρή, Μεταξουργείο, Καισαριανή κ.α.), καθώς επίσης στα νότια προάστια (το 25% των κτιρίων της έρευνας), τα βόρεια προάστια (14%), τη Δυτική Αττική (το 2%) και την περιοχή του Πειραιά (1,5%). Πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω, προκύπτει ότι σε ποσοστό 70% παρατηρείται μείωση της ωφέλιμης ισχύος των λεβήτων, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή θέρμανση των διαμερισμάτων των τελευταίων ορόφων.

Επιφυλάξεις

Αν και υφίστανται λοιπόν πλεονεκτήματα από τη χρήση φυσικού αερίου, πολλά νοικοκυριά εκφράζουν ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις. Κύριοι λόγοι από την πλευρά των ιδιοκτητών που διαμένουν στα διαμερίσματά τους (και δεν τα ενοικιάζουν) είναι κατ' αρχάς η επιφύλαξή τους για την αντικατάσταση του λεβητοστασίου για χρήση φυσικού αερίου, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου απόσβεσης της επένδυσης (6 έως 10 έτη). Παράλληλα, αρκετοί καταναλωτές διστάζουν να συνδεθούν στο δίκτυο, εξαιτίας των πολλών γραφειοκρατικών ενεργειών που απαιτούνται, αλλά και της δυσκολίας επιλογής μελετητή, εγκαταστάτη αλλά και συσκευών, της δυσκολίας διασφάλισης εγγυήσεων καλής λειτουργίας, της ανεπάρκειας του ενεργοποιημένου δικτύου, της διαφωνίας με την ΕΠΑ για την τελική θέση των μετρητών και του φόβου για την επικινδυνότητα του φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα, ο κλάδος καλείται να ξεπεράσει και την διόλου πιθανή αδιαφορία των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα διαμερίσματά τους, στο να συναινέσουν σε δαπάνες εκσυγχρονισμού των λεβητοστασίων, πολλώ δε μάλλον στη δαπάνη για αντικατάσταση του λεβητοστασίου για χρήση φυσικού αερίου.

Η πρόσφατη προσφορά της ΕΠΑ, η οποία παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου, απέδωσε καρπούς, έχοντας σημαντική ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απαλλάσσει τα νοικοκυριά από την προκαταβολική πληρωμή των τελών σύνδεσης, τα οποία θα καταβάλλουν μόνο την εγγύηση. Τα τέλη σύνδεσης χορηγούνται με έκπτωση 50%, προσφέροντας κέρδος έως 375 ευρώ για πολυκατοικία και 262 ευρώ για μονοκατοικία και θα συμπεριλαμβάνονται στον πρώτο λογαριασμό φυσικού αερίου μετά την εγκατάσταση του μετρητή.

Χωρίς τον υπολογισμό των παραπάνω προσφορών, το ενδεικτικό κόστος για μία πολυκατοικία με έως και 10 διαμερίσματα διαμορφώνεται σε 2.832 ευρώ συνολικά και ασφαλώς επιμερίζεται σε κάθε διαμέρισμα. Αντίστοιχα, για πολυκατοικία που διαθέτει από 11 έως 16 διαμερίσματα το κόστος ανέρχεται σε 3.370 ευρώ περίπου, ενώ για μεγαλύτερες πολυκατοικίες άνω των 17 διαμερισμάτων, το κόστος αγγίζει τα 3.725 ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

169
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Τι πρέπει να ξέρετε για το φυσικό αέριο0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή