Menu

refsto

Τα κοινόχρηστα ο νέος εφιάλτης των Ελλήνων

Του Κωστα Ονισενκο

Απο την Καθημερινή 31-10-08

Με άδεια ταμεία ξεκινούν τον χειμώνα οι διαχειριστές των πολυκατοικιών. Πολλοί ένοικοι αδυνατούν να καταβάλουν τα κοινόχρηστα, λόγω ακρίβειας και οικονομικής κρίσης,

 

τινάζοντας στον αέρα τα κοινά οικονομικά. Μια σημαντική, συγκυριακή, επιβάρυνση. Ολοι οι παλαιοί ανελκυστήρες θα πρέπει να αντικατασταθούν, σύμφωνα με οδηγία που τίθεται σε ισχύ από φέτος, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Οπως περιγράφουν εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση πολυκατοικιών, αλλά και μεμονωμένοι διαχειριστές, όλο και περισσότεροι ένοικοι εμφανίζονται ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ετσι, σήμερα, τελευταία ημέρα του Οκτώβρη, ελάχιστες είναι οι πολυκατοικίες που έχουν παραγγείλει πετρέλαιο, την ώρα που λίγα χρόνια νωρίτερα τα «ντεπόζιτα» των καυστήρων ήταν γεμάτα ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Ο κλάδος μας, που δεν είχε πληγεί σε παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, από πέρυσι, με την άνοδο της τιμής των καυσίμων, περνά δυσκολίες. Ο κόσμος απλώς δεν μας πληρώνει», περιγράφει ο Μαρίνος Γεωργιόπουλος, εκπρόσωπος μιας από τις παλαιότερες εταιρείες στον χώρο των κοινοχρήστων. «Τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας ήταν τα πρώτα που πλήρωναν οι Ελληνες πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα καθυστερούν πολύ, διότι έχουν πρώτα να σκεφτούν τα δάνεια και τις κάρτες», συμπληρώνει ο κ. Γεωργιόπουλος. Οπως τονίζει, σχεδόν σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει τουλάχιστον ένας ένοικος που χρωστάει πάνω από 500 ευρώ σε κοινόχρηστα, ενώ πολλές από τις πολυκατοικίες χρωστάνε χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης από πέρυσι. Αντίστοιχα, όπως αναφέρει η κ. Μαριάνθη Καλαμαράκη, ιδιοκτήτρια ανάλογης εταιρείας, για κάθε 10 πολυκατοικίες τις οποίες διαχειρίζεται, υποβάλλονται τουλάχιστον δύο δικαστικές πράξεις (εξώδικα ή μηνύσεις) για ανεξόφλητες οφειλές. Κάτι που δεν συνέβαινε λίγα χρόνια νωρίτερα. «Μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν πληρώνει, αλλά συνήθως προσπαθούμε να το λύσουμε εξωδικαστικά. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση είναι δραματική: οι περισσότερες πληρωμές γίνονται από τα αποθεματικά των πολυκατοικιών και όχι από τα κοινόχρηστα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις φτωχές γειτονιές, τα ίδια συμβαίνουν και στο Κολωνάκι, στη Βούλα κ.ο.κ.», περιγράφει η κ. Καλαμαράκη. «Είμαστε μικρή πολυκατοικία, γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δεν υπάρχει μεγάλη πίεση, όμως κάποιοι ένοικοι έχουν να πληρώσουν κοινόχρηστα από τον Ιούνιο», σχολιάζει με αγανάκτηση η κ. Φρόσω Κυριαζή, διαχειρίστρια πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

Ορισμένοι καταφεύγουν στο βερεσέ: «Ενας στους δέκα πελάτες μού ζητούν πετρέλαιο με την προϋπόθεση να το εξοφλήσουν αργότερα. Αλλοι βάζουν ίσα ίσια για να περάσουν λίγες ημέρες, επειδή δεν έχουν χρήματα για περισσότερο», εξηγεί ο Γιώργος Λιγνός, ιδιοκτήτης εταιρείας διανομής πετρελαιοειδών.

Λιγότερες ώρες ζέστης

Πολλοί διαχειριστές προσανατολίζονται σε μείωση των ωρών λειτουργίας του καυστήρα για τον επικείμενο χειμώνα, όπως περιγράφει και ο κ. Γεωργιόπουλος: «Θα ανάβουμε τη θέρμανση το πρωί που ο κόσμος ετοιμάζεται για τη δουλειά του και το βράδυ που πέφτει για ύπνο. Οχι άλλα ζεστά μεσημέρια». Από τη μεριά του, ο εκδότης του περιοδικού «Οδηγός Διαχείρισης Πολυκατοικίας» Κωνσταντίνος Ανδρονόπουλος περιγράφει μια περισσότερο τραγική κατάσταση: «Ορισμένες πολυκατοικίες έχουν κόψει τελείως τη θέρμανση επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή χρωστάνε. Φέτος τον χειμώνα η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, ο καθένας θα κοιτάξει να ζεσταθεί με ό,τι μέσα διαθέτει μόνος του», σχολιάζει.

Παράλληλα, μέσα στο 2008 αναμένεται να λήξει η προθεσμία που έχει τεθεί για να επισκευαστούν και να ελεγχθούν οι ανελκυστήρες των πολυκατοικιών (ΚΥΑ 1797/2005). Αν και έχει δοθεί «άτυπη παράταση» μέχρι το 2011, πολλοί από τους διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό. Μια απλή επισκευή ξεκινάει από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 15.000, κόστος που θα επιβαρύνει στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και θα «φουσκώσει» τα κοινόχρηστα δραματικά. «Μέχρι σήμερα τα κοινόχρηστα ήταν υψηλά τον χειμώνα, εξαιτίας του πετρελαίου. Τώρα είναι αυξημένα και το καλοκαίρι αφού θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τα ασανσέρ», σχολιάζει ο κ. Γεωργιόπουλος και προσθέτει: «Ο νόμος, μεταξύ άλλων, προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν τις επισκευές. Αργά ή γρήγορα αυτή η δαπάνη θα γίνει. Πώς θα μπορέσει ο κόσμος να την αντιμετωπίσει, ένας Θεός ξέρει».

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

371
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Τα κοινόχρηστα ο νέος εφιάλτης των Ελλήνων0 out of 51 based on 0 voters.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ευκαιρίες κερδοσκοπίας στο πετρέλαιο θέρμανσης »
επιστροφή στην κορυφή