Menu

refsto

Με φτηνά πακέτα, αλλά και παγίδες το ρεύμα από ιδιώτες

Τα πρώτα πακέτα με συμφέροντες όρους αλλά και κρυφές παγίδες, που υπόσχονται μέχρι και 20% φτηνότερο ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές, έχουν αρχίσει να βγάζουν στην αγορά ιδιωτικές εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ.
Ετοιμος για την ανταλλαγή ρεύματος ο υπάλληλος της ΔΕΗ στην κεντρική μονάδα ελέγχου στον σταθμό Πτολεμαΐδας, που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό μεγάλο τμήμα της χώρας Πρόκειται για πακέτα πώλησης ρεύματος ανά μήνα ή τρίμηνο που μοιάζουν με αυτά της αγοράς χρόνου ομιλίας από τις εταιρείες τηλεφωνίας. Απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες οικιακής κατανάλωσης προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις που ξεκινούν από 6% και φτάνουν το 20% σε σχέση με τα τρέχοντα τιμολόγια της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπεραστεί η προκαθορισμένη κατανάλωση καθώς σε αυτή την περίπτωση η χρέωση θα αυξάνει.

Στην ιδιωτική αγορά μπορεί κανείς να βρει προς το παρόν πακέτα για 4μηνιαία κατανάλωση έως 1.000, 1.700, 2.400, 3.500 ή 5.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Κομβικό σημείο για την ενεργοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, όπως η Aegean Power του Γ. Μελισσανίδη ή η Energa της οικογένειας Φλώρου και η Ηρων Θερμοηλεκτρική, αποτέλεσε η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ και ειδικότερα οι αυξήσεις στις κατηγορίες των οικιακών καταναλωτών, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να κερδίζουν από τις διαφορές των τιμών.

Δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη διετία, οπότε και τα τιμολόγια θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά και παράλληλα οι προμηθευτές και οι ιδιώτες παραγωγοί θα αποκτούν πρόσβαση με όλο και καλύτερους όρους στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος, αρκετές χιλιάδες καταναλωτές που σήμερα βρίσκονται στη ΔΕΗ να μετακινηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επιλογή προμηθευτή

Με την ενεργοποίηση δε πιθανότατα τον Μάρτιο του νέου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει μεταξύ άλλων τις σχέσεις πελατών και ιδιωτών προμηθευτών (Κώδικας Διαχείρισης), η δυνατότητα επιλογής προμηθευτή θα είναι πιο εύκολη και κυρίως ξεκάθαρη ενώ προκύπτουν μεγάλα οφέλη ως προς την ποιότητα υπηρεσιών που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές από τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, στο νέο κώδικα που έχει καταρτίσει η ΡΑΕ και θα ενεργοποιηθεί με σχετική υπουργική απόφαση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων προς την τρόικα, προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν όποτε θέλουν προμηθευτή καταγγέλλοντας τη σύμβασή τους χωρίς προκαθορισμένο όριο. Σήμερα η σύμβαση λύεται σε 3 έως 12 μήνες ενώ με τον νέο κώδικα σε έναν μήνα.

Η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ωστόσο, χωρίς να πληρώνεται αποζημίωση αν σπάσει, ορίζεται στον ένα χρόνο. Στα συμβόλαια θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι ευνοϊκότεροι όροι που προσφέρονται, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε πλευράς.

Προβλέπεται ευέλικτη διαδικασία στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Για να κηρυχθεί ο πελάτης υπερήμερος επειδή δεν πληρώνει λογαριασμούς δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι και 3,5 μηνών. Για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών (νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη κ.ά.) ο κώδικας απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης ενώ δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση των προμηθευτών να προειδοποιούν τους πελάτες τους τουλάχιστον δύο μήνες πριν αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους. *

 

Πηγή:

705
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Με φτηνά πακέτα, αλλά και παγίδες το ρεύμα από ιδιώτες0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή