Menu

refsto

Μέχρι τον Ιούνιο τα κίνητρα για αντικατάσταση κουφωμάτων

Οριστικοποιούνται τα μέτρα που προβλέπουν σημαντικά κίνητρα για ιδιωτικές κατοικίες, ευελπιστώντας ότι θα δοθεί ώθηση στην κατασκευαστική αγορά, στην αγορά ακινήτων και στην βιομηχανία δομικών προϊόντων.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ιδιωτικά κτίρια, κάτι που αναμένει με ξεχωριστό ενδιαφέρον ο κλάδος του αλουμινίου αφού μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων, κάτι που όλοι πιστεύουμε θα δώσει ώθηση και νέα πνοή στην αγορά. Όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης Κων/νος Μουσουρούλης, το σχετικό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικά κτίρια, πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες και σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 (στα οποία και ανήκει το 90% του κτιριακού αποθέματος της χώρας).

Mousouroulis.jpg (5654 bytes)
O κ. Μουσουρούλης

«Υπολογίζουμε ότι το μέσο κόστος που απαιτείται για να μειώσει κατά 50% την ενεργειακή της κατανάλωση μια 6όροφη πολυκατοικία επιφάνειας 1.200 τ.μ (ή 200 τ.μ. ανά όροφο), δηλαδή να αντικαταστήσει τον παλαιό της καυστήρα με νέο, να τοποθετηθούν παντού νέα θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά τζάμια, καθώς επίσης να γίνει πλήρης θερμομόνωση της εξωτερικής της τοιχοποιίας και της ταράτσας, ανέρχεται σε 120.000- 130.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης. «Το κόστος που προκύπτει ανά ιδιοκτησία για τις βασικές αυτές παρεμβάσεις, έχουμε υπολογίσει πως ανέρχεται σε 6.000- 7.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα υψηλό ποσοστό που μένει να καθοριστεί, θα επιδοτείται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, το κόστος αυτό θα μπορεί να αποσβεσθεί το πολύ σε 4-5 χρόνια, αν πρόκειται για διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή σε 5-6 χρόνια αν πρόκειται για μονοκατοικία.

Αναφορικά με τις δράσεις που θα επιδοτεί το πρόγραμμα, αυτές θα αφορούν τόσο βασικές παρεμβάσεις, όπως θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της στέγης, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά τζάμια, όπως επίσης και του καυστήρα, καθώς επίσης και συμπληρωματικές δράσεις, όπως τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων, δηλαδή ηλιακών θερμοσιφώνων, κλπ.

Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος στην πράξη, προκειμένου να μην κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά θα επιχειρηθεί η διαδικασία να είναι σχετικά απλή. «Εξετάζεται»- είπε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης «π.χ. ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, έχοντας πάρει πρώτα την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, καθώς επίσης μια προσφορά από τον επαγγελματία της οικοδομής για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο κτίριο, να απευθύνεται στο κοντινότερο ΚΕΠ και να εγγράφεται στο πρόγραμμα. Εν συνεχεία, σε σύντομο χρόνο θα του χορηγείται κάποιο κουπόνι «voucher», το οποίο και θα παραδίδει στον επαγγελματία από τον οποίο πήρε την προσφορά».

Προκειμένου να «περπατήσει» το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, θα έχει προηγηθεί - σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη - συνεννόηση με τους εκπρόσωπους όλων των κλάδων της οικοδομικής αλυσίδας, εν είδη «καταστατικών συμφωνιών», ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών.

 ΠΗΓΗ: http://www.alunet.gr/detail.asp?news_id=2478&category=news_general

477
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Μέχρι τον Ιούνιο τα κίνητρα για αντικατάσταση κουφωμάτων0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή