Menu

refsto

Ομιλία του γ. γ. του υπουργείου Ανάπτυξης

Εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 10ου Φόρουμ Αθηνών, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 24 και 25 Απριλίου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι, η Αθήνα έχει οριστεί ως έδρα τόσο του Συμβουλίου των Ρυθμιστών της Ενεργειακής Κοινότητας (ECRB), όσο και του Φόρουμ του Ηλεκτρισμού, βάσει της Συνθήκης ίδρυσης της Ενεργειακής Κοινότητας, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου του 2005.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου επεσήμανε τα εξής:

«Εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, θα ήθελα να σας καλωσορίσω, για μια ακόμη φορά, στην Αθήνα, για το 10ο Φόρουμ Αθηνών, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας, και φυσικά, με την υποστήριξη της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους συμμετέχοντες: τους εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας, τους Ρυθμιστές, τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τους Δωρητές και όλους τους οργανισμούς που λαμβάνουν μέρος στο φόρουμ αυτό.

Η σημερινή εκδήλωση ακολουθεί το χθεσινό σεμινάριο για τις επενδύσεις, όπου όλοι είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για τις δυνατότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συνθήκης της Ενεργειακής Κοινότητας και τη λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, όπως επίσης και για τον ιδιαίτερο ρόλο τον οποίο θα συνεχίσουν να παίζουν οι κυβερνήσεις και οι δωρητές για την επιτυχία του φιλόδοξου σχεδίου μας.

Το 10ο αυτό Φόρουμ των Αθηνών είναι, στην πραγματικότητα, το 2ο Φόρουμ Ηλεκτρισμού της Ενεργειακής Κοινότητας, από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της, τον Ιούλιο του 2006. Και το γεγονός αυτό, από μόνο του, είναι σημαντικό.

Επιπλέον, το Φόρουμ αυτό


θα ρίξει φως σε αρκετά σημαντικά θέματα, που είναι προαπαιτούμενα για την επιτυχή λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, όπως ο Κανονισμός 1228 και η εφαρμογή του, αλλά και θα μας παρουσιάσει τα συμπεράσματα των μελετών που έχουν γίνει από τους δωρητές, σχετικώς με τη μελλοντική ζήτηση σε ηλεκτρισμό και τις απαιτούμενες επενδύσεις για την παραγωγή στην περιοχή μας.

Η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια των μελών της, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας, βασισμένης σε κοινούς κανόνες για τις ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ των χωρών μας, όπως και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δημιουργία φιλικών και πολλά υποσχόμενων συνθηκών για την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στην περιοχή μας.

Στόχος μας είναι να μετατραπεί η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από παθητικό καταναλωτή, σήμερα, στον αυριανό ενεργειακό δίαυλο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, και ύστερα από την σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας στον ενεργειακό τομέα, τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται στην ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών μας με τις γειτονικές χώρες και στη δημιουργία νέων, μεγάλης κλίμακας, έργων διασύνδεσης, που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Ειδικότερα, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Πρώτον: Την πρόσφατη υπογραφή, στην Αθήνα, στις 15 Μαρτίου 2007, της διακρατικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς � Αλεξανδρούπολη, μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

14 χρόνια μετά την αρχική σύλληψη του έργου, η συμφωνία αυτή θέτει τα θεμέλια για την επιτυχή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού, ο οποίος θα λειτουργήσει ως συμπληρωματική οδός των Στενών του Βοσπόρου, για τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίων της Μαύρης Θάλασσας προς τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αγορές.

Δεύτερον: Την ολοκλήρωση, τον Ιούλιο του 2007, του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα προσφέρει στη χώρα μας μία πρόσθετη πηγή φυσικού αερίου για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης.

Τρίτον: Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Ιταλία, το Νοέμβριο του 2005, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή και λειτουργία του ελληνοϊταλικού υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, όπως επίσης και την πρόσφατη υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του Ιταλού ομολόγου του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, με το οποίο τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού

Επιπλέον, στο εγγύς μέλλον, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα θα υπογράψουν τριμερή διακρατική συμφωνία, σχετικώς με τους όρους συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας στην Ιταλία, μέσω της Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Ευρώπη θα αποκτήσει μία ακόμη πηγή εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, προερχόμενο από την περιοχή της Κασπίας, που θα περνά από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Τέταρτον: Την αναβάθμιση των υπαρχόντων και την ανάπτυξη νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, με στόχο τη βελτίωση των ελληνικών διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρισμού και της ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής.

Πέμπτον: Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αίγυπτο και διακρατικής συμφωνίας με την Αλβανία για περαιτέρω συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπως επίσης και την προώθηση των ενεργειακών μας σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Έκτον: Τις συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα με τους ομολόγους του από 5 χώρες μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Επιπλέον, μόλις πριν από 4 ημέρες, κατά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, στην ’γκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και φυσικών πόρων Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, επαναλήφθηκε η προτροπή της ελληνικής πλευράς για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενεργειακή Κοινότητα.

Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω την πρόταση, η οποία θα υποβληθεί σύντομα, από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Ιταλό ομόλογό του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την δημιουργία μίας ακόμη περιφερειακής αγοράς ενέργειας, στην περιοχή της Μεσογείου, σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας του Ιταλού Πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο αποτελούν τον πρώτο άξονα της πολιτικής μας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ολοκλήρωση του πλαισίου για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο και το νέο πλαίσιο για την προώθηση των ΑΠΕ.

Ο τρίτος άξονας καλύπτει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, που αποτελεί όχι απλώς ενεργειακό, αλλά μείζονα πολιτικό στόχο.

Η εμπειρία που αποκτήσαμε στους τομείς αυτούς είναι διαθέσιμοι σε όσους ενδιαφέρονται.

’λλωστε, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η ενέργεια βρίσκεται στην αιχμή της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση, που απορρέει από την κοινή μας ανάγκη για τη δημιουργία σταθερών και ασφαλών συνθηκών, υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλης κλίμακας ενεργειακές επενδύσεις, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είναι απολύτως απαραίτητο, να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές, να εγκατασταθεί νέα ισχύς παραγωγής και να δημιουργηθούν ισχυρότερα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθούν οι κοινοί μας αυτοί στόχοι: Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, οικονομική ανάπτυξη και ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
51
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Ομιλία του γ. γ. του υπουργείου Ανάπτυξης0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή