Menu

refsto

Παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης στη Διάσκεψη Ε.Ε G8

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράντζης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης � Ομάδας των 8, για την ενεργειακή απόδοση. Η Διάσκεψη διοργανώνεται από τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ και λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο, σήμερα 20 και αύριο 21 Απριλίου 2007.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ενέργειας κ. Andris Piebalgs, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΔΟΕ) κ. Claude Mandil, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας κ. Michael Glos και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Μεταφορών, Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης της Γερμανίας κ. Wolfgang Tiefense.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, σε παρέμβασή του, τόνισε:

 

«Η απαίτηση για ενέργεια, όπως είναι γνωστό, και ήδη σημειώθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές της ενότητας αυτής, θα συνεχίσει να αυξάνει, ακόμα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Χρειαζόμαστε εναλλακτικές στρατηγικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ενεργειακή απαίτηση. Όλοι συμφωνούμε, ότι οι εναλλακτικές πολιτικές περιλαμβάνουν την ενεργειακή απόδοση, τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την προώθηση εξελιγμένων ενεργειακών τεχνολογιών.

Ειδικότερα, στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, απαιτείται να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Σύγχρονη νομοθεσία, η οποία να ενθαρρύνει και να προωθεί την ενεργειακή απόδοση. Αυτή πρέπει να στηρίζεται σε διαφοροποιημένα εργαλεία, όπως κριτήρια ενεργειακής απόδοσης στις διάφορες, σχετικές, κρατικές ενισχύσεις.
  • Κινητοποίηση των αρχών και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με σχετικές εκστρατείες ενημέρωσης.
  • Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, πολύ αποτελεσματική είναι η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων σταθμών, από άλλους νέας τεχνολογίας. Επίσης, η αύξηση του βαθμού απόδοσης των υφιστάμενων σταθμών μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Στις μεταφορές, η ταχύτερη προώθηση οχημάτων καλύτερης ενεργειακής απόδοσης.
  • Υψηλής επίδοσης κτίρια, με πλήρη αξιοποίηση των βιοκλιματικών παραμέτρων μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην ενεργειακή απόδοση.
  • Η δημιουργία και υιοθέτηση προτύπων ενεργειακής απόδοσης μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο. Η σηματοδότηση προϊόντων μπορεί επίσης να συμβάλλει αποτελεσματικά και για τη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης.
  • Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων είναι καθοριστικής σημασίας.
  • Ειδικά η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, όπως οι οδηγίες για τα προϊόντα και τα κτίρια.
  • Η Διεθνής συνεργασία χρειάζεται να ενταθεί. Πρωτοβουλίες, όπως, η Gleneagles του G8, τα προγράμματα του ΔΟΕ, αλλά και η σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ, μπορούν να προωθήσουν παγκόσμια τα μέτρα και την ιδέα της ενεργειακής αποδοτικότητας

 

Η Ελλάδα έχει κάνει ξεκάθαρη τη θετική της στάση για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Εξοικονόμηση και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και κατ΄ επέκταση, τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής μας και των νομοθετικών μέτρων που έχουμε λάβει, πρόσφατα, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τους στόχους, που τέθηκαν με το Σχέδιο Δράσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πολύ πριν το 2020.

 

Κυρίες και κύριοι:

 

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του επιτρόπου Piebalgs και του Λένιν, αλλά φαίνεται και οι δύο να συμφωνούν σε άμεση δράση. Ο επίτροπος Piebalgs είπε, προσφάτως, μιλώντας για την ενεργειακή απόδοση, ότι «Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Ευρώπη: Κάθε μέρα που την αναβάλλουμε διαπράττουμε λάθος». Ο Λένιν είχε πει «Αν χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, επανάσταση τώρα!». Όντως, η ενεργειακή αποδοτικότητα, στις ημέρες μας είναι πραγματική επανάσταση.»
52
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης στη Διάσκεψη Ε.Ε G80 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή