Menu

refsto

Φωτοβολταϊκά … για σπίτι

   Εν μέσω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σπανίζουν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με ευκαιρίες κερδοφορίας αποτελούν πρώτης τάξεως επενδυτική κίνηση. Μια επενδυτική κίνηση η οποία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, με απλοποιημένη διαδικασία «έναρξης», με φορολογικά κίνητρα χωρίς ούτε καν να απαιτείται ΑΦΜ.

   Τα παραπάνω αφορούν φυσικά τη νέα υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων. Μια πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση, καθώς η πολυπλοκότητα της διαδικασίας που απαιτείτο ως σήμερα αποθάρρυνε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

fotovoltaic1

fotovoltaic1

 

 

Το πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.

   Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Για την περίπτωση κοινόχρηστων χώρων, προϋπόθεση αποτελεί η ομόφωνη συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών.

    Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες).

   Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συνάψει σύμβαση με τη ΔΕΗ για εικοσιπέντε έτη, γεγονός το οποίο διασφαλίζει απόλυτα την επένδυση. Η επιδοτούμενη τιμή της παραγόμενης ενέργειας ορίζεται σε 0,55€/kWh για τις συμβάσεις που υπογράφονται έως και το 2011. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΔΕΗ πουλά 0,11€/kWh στους καταναλωτές, τότε αποτελεί σίγουρα μια δελεαστική πρόταση για καθένα. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υφίστανται φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας στο δίκτυο.

   Πέραν της επιδότησης, βασικό κίνητρο αποτελεί η απλοποίηση της διαδικασίας η οποία ολοκληρώνεται σε περίπου 3 μήνες και συνίσταται στην υποβολή αίτησης στη ΔΕΗ, την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία πολεοδομία, την εκτέλεση των εργασιών και την ενεργοποίηση της σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

   Εξετάζοντας το ζήτημα από μια πιο πρακτική πλευρά, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υπολογίζει περίπου 4.000-5.000 ευρώ κόστος εγκατάστασης για κάθε kW ισχύος. Για την ηλιόλουστη χώρα μας, μια αρκετά μετριοπαθής εκτίμηση θα ήταν ότι κάθε kW εγκατεστημένης ισχύος αποδίδει ετησίως 1.300kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Με την επιδότηση των 55 λεπτών/kWh, κάθε εγκατεστημένο kW θα προσφέρει 715€ σε ετήσια βάση. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε kW καταλαμβάνει από 10 έως 20m2.

fotovoltaic2

 

   Συνδυάζοντας τα παραπάνω σε ένα υποθετικό σενάριο, κάποιος ο οποίος έχει δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 50-100m2 θα χρειαστεί περίπου 20-25.000€ για την προμήθεια των υλικών και την τοποθέτηση. Ο εν λόγω σταθμός θα παράγει σε ετήσια βάση περίπου 6.500 kWh οι οποίες προσεγγιστικά θα προσδίδουν 3.600€ κατ’ έτος (χωρίς πληθωριστικές αναπροσαρμογές κτλ.). Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται κάποια αντιπροσωπευτικά σενάρια για κάθε πιθανή οικονομική δυναμική.

   Είναι φανερό ότι το αρχικό κεφάλαιο αποσβένει σε 5-7 χρόνια (υποθέτοντας κάποια ετήσια κόστη συντήρησης, αποσβέσεις κεφαλαίων, μείωση απόδοσης υλικών λόγω παλαιότητας, επικαθήσεις σκόνης κτλ.). Λαμβάνοντας σαν δεδομένο την 25ετή σύμβαση με τη ΔΕΗ και την εγγυημένη καλή λειτουργία που παρέχουν οι περισσότεροι κατασκευαστές των υλικών για πάνω από 20 χρόνια, η επένδυση κρίνεται ασφαλέστατη με πολύ καλή απόδοση αναλογικά με το αρχικό κεφάλαιο.

 

 

 

Ισχύς Κορυφής (kWp) Κόστος εγκατάστασης (€) Απαιτούμενο εμβαδό (m2) Ετήσια παραγωγή ενέργειας(kWh) Ετήσια έσοδα (€)
3 12-15.000 30-60 3.900 2.145
5 20-25.000 50-100 6.500 3.575
8 32-40.000 80-160 10.400 5.720
10 40-50.000 100-200 13.000 7.150
 

   Συμπερασματικά, η ανάγκη για παραγωγή πράσινης ενέργειας κρίνεται επιτακτική ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης σαν αυτή που διανύουμε. Η κίνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης να απλοποιήσει τη διαδικασία για μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις στέγες (ή ταράτσες) των σπιτιών και να εξασφαλίσει 25ετές συμβόλαιο πώλησης της ενέργειας στη ΔΕΗ με επιδοτούμενες τιμές, επικροτήθηκε από τους ανθρώπους του τομέα που την περίμεναν εδώ και καιρό. Μένει να τύχει ανάλογης αποδοχής και από το ευρύ κοινό.

 

Αλιβιζάτος Μανόλης                                                                        Πέτσιος ΜιχάληςΔρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ                       Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠΣτέλεχος «Α&Π Σύμβουλοι Μηχανικοί»           Στέλεχος «Α&Π Σύμβουλοι Μηχανικοί»www.AandP.gr                                                            www.AandP.gr 

 

 

 

 

 

537
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Φωτοβολταϊκά … για σπίτι0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή