Menu

refsto

Νερό και σωστή κατανάλωση

Image ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Διασώστε το πολύτιμο νερό και κάνωντας παράλληλα οικονομία για συμφέρον δικό σας αλλά και όλων μας. Ο πιο απλός τρόπος είναι επισκευάζοντας τη βρύση που στάζει. Περίπου ένα λίτρο νερού μπορεί να χαθεί κάθε 10 λεπτά. Οι βρύσες που στάζουν ή υπερπλημμυρίζουν καθώς και οι ελαττωματικές βάνες είναι ένδειξη επερχόμενου προβλήματος. Γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να καλέσετε έναν υδραυλικό. Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει πού βρίσκεται η εσωτερική κάνουλα διακοπής νερού, σε περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας. Συνήθως βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη ή στο διάδρομο, στο μπάνιο ή στο γκαράζ.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την ανοίγετε και να την κλείνετε. Μη χύνετε λάδι μαγειρέματος ή λίπος στο νεροχύτη γιατί οδηγεί σε βούλωμα. Αφήστε το να κρυώσει και μετά πετάξτε το με τα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
Ο συνδυασμός τοποθέτησης δεξαμενής νερού και πιεστικού μηχανήματος στο υπόγειο της ίσως είναι μια λύση που εξασφαλίζει νερό στους κατοίκους σε περίπτωση διακοπής. Έτσι αποφεύγουμε τον άγχος και την υπερκατανάλωση όταν ανακοινώνονται διακοπές νερού. Τότε πολλοί από τους καταναλωτές γεμίζουν προληπτικά δοχεία και μπανιέρες. Στην περίπτωση που το νερό επανέλθει γρήγορά (στη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των περιπτώσεων) το νερό δεν έχει χρησιμοποιηθεί και βέβαια πετιέται για να χρησιμοποιηθούν τα αποθηκευτικά σκεύη και οι μπανιέρες. Έχει διαπιστωθεί απότομη αύξηση της κατανάλωσης νερού πριν και μετά από τις προγραμματισμένες διακοπές. Η υπερκατανάλωση αυτή δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση και πριν τη διακοπή και μετά, όταν καθυστερεί πολύ η άνοδος της στάθμης στις δεξαμενές με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα ψηλά πατώματα. Όταν μια κατοικία διαθέτει δεξαμενή νερού δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από μια ολιγόωρη διακοπή νερού και δεν προσθέτει προβλήματα στην υδροδότηση του συνόλου, από τη (δικαιολογημένη βεβαίως) συμπεριφορά των κατοίκων. Το κόστος της τοποθέτησης είναι σε κάθε περίπτωση υποφερτό για μια οικογένεια και η σχέση κόστους-οφέλους απόλυτα θετική.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ
Τα φρεάτια
Στις πόλεις υπάρχει μεγαλύτερος ο κινδυνος για πλημμύρες λόγω των φύλλων των δένδρων που παρασύρονται από το νερό της βροχής και στομώνουν τις σχάρες των φρεατίων. Το φυσικό αυτό φαινόμενο επιδεινώνεται από την αδιαφορία ορισμένων πολιτών οι οποίοι πετούν τις νάιλον σακούλες, τα χαρτιά και τα αφρολέξ έξω από τους κάδους απορριμμάτων. Από Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, βρέθηκε ότι ένα καθαρό φρεάτιο φρακάρει σε 2 με 3 λεπτά της ώρας από τα φύλλα και τα άλλα μεταφερόμενα με το νερό υλικά. Έτσι είναι αδύνατη η παρέμβαση των συνεργείων καθαρισμού ταυτόχρονα σε χιλιάδες φρεάτια την ώρα της βροχής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το συνεργείο δεν μπορεί να καθαρίσει το φρεάτιο εξ' αιτίας των σταθμευμένων αυτοκινήτων τα οποία καλύπτουν πλήρως τη σχάρα και κάνουν αδύνατη την αφαίρεση και τον καθαρισμό της αν δεν μετακινηθούν. Τα φρεάτια υδροσυλλογής δηλαδή οι σχάρες που βρίσκονται στις γωνίες των οικοδομικών τετραγώνων πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Μια πόλη όπως η Αθήνα έχει χιλιάδες τέτοια φρεάτια. Έτσι πολλές φορές είναι αδύνατη η συνεχής παρακολούθηση και ο καθαρισμός τους γι'αυτό θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι ώστε να προλαβαίνουμε την επιφανειακή κάλυψή τους με χαρτιά, νάιλον και άλλα ελαφρά υλικά που μεταφέρονται εύκολα με το νερό φράζοντας τη σχάρα.Μια σχάρα καθαρή μπορεί να φρακάρει με μια μικρή βροχή, που θα μεταφέρει όλα τα εκτός των κάδων υλικά στη σχάρα. Η παρέμβαση του καταστηματάρχη ή του γείτονα με μια σκούπα είναι μια αξιέπαινη ενέργεια που βοηθάει όλους και την πόλη στο σύνολο ώστε να μην παρουσιάζει την εικόνα της αδιαφορίας και εγκατάλειψης.Απλοί τρόποι για να προλαβαίνουμε τέτοια φαινόμενα είναι:

  •  να τοποθετούνται τα σκουπίδια και τα άχρηστα υλικά μέσα στους απορριμματοφόρους κάδους του δήμου. 
  •  στις υπό ανέγερση οικοδομές, οι εργολάβοι να προφυλάσσουν τους σωρούς της άμμου για να μην παρασύρεται αυτή από το νερό και στομώνει τα φρεάτια. 
  •  να μετακινούνται τα σταθμευμένα πάνω στις σχάρες αυτοκίνητα, όταν προγραμματίζεται ο καθαρισμός για να είναι δυνατή η επέμβαση των συνεργείων. Κατά κανόνα σε ένα δρόμο καθαρίζονται μόνο το 30%-40% των σχαρών γιατί οι υπόλοιπες καλύπτονται από σταθμευμένα αυτοκίνητα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΗ ΧΡΗΣΗ
Οικονομία στο νερό

Μέχρι και 50% οικονομία στην κατανάλωση του νερού μπορούμε να εξασφαλίσουμε στο σπίτι χωρίς να έχουμε την παραμικρή αίσθηση ότι στερούμαστε το νερό ή ότι το νερό δεν είναι άφθονο, αν ακολουθήσουμε μερικές έξυπνες και πρακτικές οδηγίες.
Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πώς όταν η πολιτεία ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ζητάει οικονομία στο νερό, δεν ζητάει από τους καταναλωτές να στερηθούν το νερό. Τους ζητάει να περιορίσουν τις ποσότητες νερού που άδικα και απρόσεκτα σπαταλούν.
 Αν αφήσουμε ανοικτή τη βρύση για πέντε λεπτά πλένοντας τα δόντια ή κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος τότε η σπατάλη μπορεί να φθάσει και τα 20 λίτρα. Αυτό για ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενδεικτικά σημαίνει 20.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. 
 Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορεί να μην προκαλεί τόσο μεγάλη σπατάλη νερού αν γίνεται με κουβά αντί για το λάστιχο. Το ίδιο μεγάλη σπατάλη νερού προκαλεί το πλύσιμο του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου με το λάστιχο. 

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Στο λουτρό και στο ντους καταναλώνεται το ένα πέμπτο περίπου του νερού που χρησιμοποιείται στα σπίτια μας - και στην τουαλέτα το ένα τρίτο.
Το ντους απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα λουτρό. Ωστόσο ένα δυνατό και σπάταλο ντους, μπορεί να απαιτήσει την ίδια ποσότητα. Γι' αυτό αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούργια ντουζιέρα, ψάξτε για τύπους που προσφέρουν οικονομία καθώς και αυτορυθμιζόμενες μπαταρίες (βρύσες). Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα εξοικονομείτε το νερό ενόσω σαπουνίζεστε, αλλά και το νερό που σπαταλιέται κάθε φορά μέχρι να πετύχετε τη σωστή θερμοκρασία.
 Αν δεν μπορείτε να επιβαρυνθείτε το κόστος αλλαγής των μπαταριών με αυτορρυθμιζόμενες, τοποθετήστε ένα διακόπτη (κόστος μικρότερο από 10 ευρώ) ανάμεσα στο τηλέφωνο του ντους και το σπιράλ. Μπορεί να διακόπτει τη ροή για να σαπουνιστούμε και να κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του νερού όταν την επαναφέρει, ώστε να μην απαιτείται η εκ νέου ρύθμισή της. Με τον τρόπο αυτό επιπλέον, κάνετε και οικονομία ζεστού νερού.

ΤΟ ΚΑΖΑΝΑΚΙ
Το τράβηγμα στο καζανάκι αντιστοιχεί στο ένα τρίτο όλου του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Οι σύγχρονες τουαλέτες χρησιμοποιούν μόνο 7,5 λίτρα νερού στο καζανάκι.

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Αν έχετε παλιότερο ή μεγαλύτερο καζανάκι, ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε οικονομία στο νερό είναι να γεμίσετε ένα πλαστικό μπουκάλι ή μία πλαστική σακούλα με νερό βρύσης και να το τοποθετήσετε προσεκτικά στο εσωτερικό του (έτσι ώστε να μην εμποδίζει τη βαλβίδα). Αυτό θα αφήσει αρκετό νερό για ένα κανονικό τράβηγμα.
Αλλά αν κρίνετε ότι η ροή δεν είναι επαρκής, αφαιρέστε το πάλι γιατί προηγείται η υγιεινή. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τούβλο, γιατί αυτό μπορεί να καταστρέψει και να φράξει το σύστημα, όταν το τούβλο διαβρωθεί.
56
com_k2.item
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Νερό και σωστή κατανάλωση5.00 out of 51 based on 1 voters.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φύλαγε το νερό σου, να έχεις το μισό
επιστροφή στην κορυφή