Menu

refsto

Δορυφορικό σήμα σε Πολυκατοικίες

Οι περισσότερες Πολυκατοικίες , στη πόλη μας, είναι κατασκευής του ’60 &’70. Ασφαλώς τότε δεν υπήρχε σκέψη για Δορυφορική λήψη. Όχι μόνο αυτό αλλά και η επίγεια λήψη είναι προβληματική. Τι μπορεί να γίνει ?

Θα πούμε για τους διαφορετικούς τύπους εγκαταστάσεων και τι λύσεις υπάρχουν. Υπάρχουν τριών κατηγοριών καλωδιώσεις τηλεοπτικού σήματος στις Πολυκατοικίες. Στη πρώτη , που είναι και οι παλαιότερες ,δεν υπήρχε καν κεντρική εγκατάσταση και ο κάθε ένοικος τοποθετούσε την δική του κεραία στη ταράτσα , με το τωρινό απίθανο «δάσος» από σίδερο που είναι έτοιμο να πέσει στα κεφάλια μας με την αντίστοιχη ευθύνη του κάθε ενοίκου & διαχειριστή .
Στη δεύτερη ,που είναι και οι πιο νεότερες ,υπάρχει η κεντρική εγκατάσταση και κουτσά στραβά λειτουργεί που όμως και πάλι στη ταράτσα εμφανίζεται πάλι το «σίδερο».
Στη τρίτη κατηγορία Πολυκατοικιών είναι οι νεόκτιστες ,όπου η εγκατάσταση λειτουργεί κανονικά και πολλές από αυτές έχουν και πρόβλεψη για δορυφορική λήψη ή και την έχουν ήδη εγκατεστημένη.
Σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες θα δούμε ποιες λύσεις υπάρχουν όχι μόνο για δορυφορική λήψη αλλά και πώς είναι δυνατόν να έχουμε και τέλεια εικόνα και στα ελληνικά κανάλια !!!
Θα φανεί παράξενο αλλά η πρώτη κατηγορία είναι και η πιο τυχερή από πλευράς λύσεων , εκτός ασφαλώς της τρίτης κατηγορίας , και να δούμε γιατί.
Στη πρώτη κατηγορία λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα , και μάλιστα με επιδότηση από το Δήμο Αθηναίων που φθάνει τα 350 €, να αφαιρέσουμε τις κεραίες από την ταράτσα , να τη καλλωπίσουμε , να τοποθετήσουμε πράσινο και ότι άλλο θέλουμε. Τα καλώδια των κεραιών τοποθετούνται μέσα σε ειδικά κανάλια και τοποθετείται κεντρική κεραία με ενισχυτή , όπως και στις νεόδμητες πολυκατοικίες , και ένα καλώδιο περιμετρικά της ταράτσας μέσα σε προστατευτικό σωλήνα όπου συνδέονται (μέσω ειδικών TAP-OFF) οι παροχές των ενοίκων , όπου πριν ήταν επάνω στις κεραίες. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα της εγκατάστασης Δορυφορικού κατόπτρου στο δώμα ,μαζί με τη καινούργια κεραία, και παροχή δορυφορικού σήματος , μέσω ειδικών συζευκτών, στα σημεία όπου συνδέονται οι ένοικοι χωρίς επιπλέον καλώδιο προς τα διαμερίσματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν το πλεονέκτημα που έχουν 3500 παλιές πολυκατοικίες στην Αθήνα. Περιττό να αναφέρουμε ότι η ποιότητα του σήματος της νέας εγκατάστασης είναι εγγυημένα άριστο.
Στη δεύτερη κατηγορία , που είναι και η πιο «άτυχη», υπάρχουν οι εξής λύσεις : Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η τοπολογία της εγκατάστασης να είναι «αστέρας» που σημαίνει ότι το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του καλώδιο. Τότε με μια αλλαγή πρίζας TV με πρίζα TV/SAT στο κάθε διαμέρισμα ,ώστε να μπορούν να «περάσουν» και οι άλλες περιοχές συχνοτήτων με αρκετά άλλα δορυφορικά δεδομένα και με μία προσθήκη συζεύκτη επιγείων & δορυφορικών σημάτων στου κάθε ενοίκου το ανεξάρτητο καλώδιο η εγκατάσταση είναι έτοιμη να λειτουργήσει.
Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των κτιρίων δεν έχουν αυτή τη τοπολογία αλλά την εν σειρά που σημαίνει ότι από τη ταράτσα «κατεβαίνουν» 2 ή περισσότερα καλώδια προς τα διαμερίσματα σε στήλες κοινές .Εδώ δυνατότητα δορυφορικής λήψης έχουν μόνο τα πρώτα διαμερίσματα προς τη ταράτσα και τα υπόλοιπα χρειάζονται εξωτερικό καλώδιο.
Σ’ αυτή την δεύτερη κατηγορία υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα κτιρίων που ενώ διαθέτουν κεντρική εγκατάσταση για τα επίγεια σήματα αυτή είναι απενεργοποιημένη διότι ή ποτέ δεν λειτούργησε σωστά ή κάποιος ένοικος «πείραξε» τις πρίζες ή τον ενισχυτή ή από οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αυτές λοιπόν οι πολυκατοικίες έχουν περάσει από πλευράς τοπολογίας στην πρώτη κατηγορία και ισχύει ότι και για αυτές και έχουν γίνει τυχερές !!!
Στη τρίτη και τελευταία κατηγορία τώρα δεν χρειάζονται να γίνουν πολλά παρά να γίνει η εγκατάσταση του δορυφορικού κατόπτρου και η κατάλληλη σύνδεση με τα καλώδια των διαμερισμάτων και τοποθέτηση πριζών TV/SAT.
Όλες οι πιο πάνω περιγραφές σας δίνουν μία εικόνα της κατάστασης των κτιρίων στην Χώρα μας όσον αφορά τα χαμηλά ρεύματα , όπως λέγονται.

Πέραν όμως του τεχνικού τμήματος του άρθρου μη σας διαφύγει και το περιβαλλοντολογικό . Οι ταράτσες στην Χώρα μας έχουν καταντήσει χωματερές με καλώδια , ηλιακούς σκουριασμένους , κεραίες , βαρέλια και ότι άλλο ήθελε φανταστεί ο καθένας από εμάς .

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία, με το πρόγραμμα «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων , που ξεκίνησε από το 2004 , να επιδοτηθούμε και να αναβαθμίσουμε τα κτίρια μας με πολύ μικρό κόστος.

Το 2007 με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα και όποιος άλλος Δήμος το επιθυμεί .

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ !

Νίκος Ίσαρης  
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Γιάννης Ίσαρης
Ηλεκτρονικός Μηχ. Τ.Ε.

222
com_k2.item
(2 votes, average 5.00 out of 5)
Δορυφορικό σήμα σε Πολυκατοικίες5.00 out of 51 based on 2 voters.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΓΡΗΓΟΡΟ INTERNET ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ - ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
επιστροφή στην κορυφή