Menu

refsto

Ασύρματη επικοινωνία με τις λάμπες φωτισμού...

ledlamp  Οι κοινές και σχεδόν περιφρονημένες οικιακές λάμπες μπορεί σύντομα να πάρουν την εκδίκησή τους και να ξαναέρθουν στο προσκήνιο. Αντί απλώς να διώχνουν το σκοτάδι με το φως τους, θα συνδέουν ασύρματα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το τηλέφωνο με το Ίντερνετ!

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα τα τηλεκοντρόλ χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως για να επικοινωνήσουν με το DVD και την τηλεόραση στο σαλόνι σας, θα μπορούσαν οι λάμπες στο ταβάνι και τα πορτατίφ να μετατραπούν σε σημεία ασύρματης πρόσβασης, τα οποία θα επιτρέπουν στον κάτοικο του σπιτιού να συνδέεται στο Ίντερνετ από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Με λίγα λόγια, θα υπάρχει δίκτυο και πρόσβαση σε αυτό, οπουδήποτε υπάρχει φως! Οι κατάλληλες λάμπες για αυτό το σκοπό είναι οι λάμπες διαρκείας και χαμηλής ενέργειας LED.

    Σήμερα οι πιο κοινές τεχνολογίες ασύρματων δικτύων βασίζονται στις ραδιοσυχνότητες, οι οποίες όμως συχνά φράζουν από την πολλή κίνηση και επιβραδύνουν την επικοινωνία τόσο περισσότερο όσο περισσότεροι χρήστες Ίντερνετ και οι συσκευές τους καταλαμβάνουν το ίδιο εύρος ζώνης.

    Όμως η πληροφορία που μεταφέρει το φως, θα υπερπηδά το παραπάνω πρόβλημα φθάνοντας άμεσα στους χρήστες είτε μέσω μιας στενής ακτίνας λέιζερ, είτε μέσω λαμπών που λάμπουν σε μια ευρεία περιοχή. Η πληροφορία θα ταξιδεύει αρχικά από έναν ασύρματο δρομολογητή (router) μέσω της γραμμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οποιαδήποτε λάμπα LED του σπιτιού ή του γραφείου, η οποία στη συνέχεια, με τρόπο αόρατο για το ανθρώπινο μάτι, θα μεταφέρει τα δεδομένα σε έναν κομπιούτερ, ένα τηλέφωνο ή άλλη συσκευή.

    Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η αυξημένη ασφάλεια, επειδή το φως δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους τοίχους κι έτσι ένα ασύρματο δίκτυο χτισμένο πάνω στο φως, θα περιορίζεται σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο. Οι υποψήφιοι κακόβουλοι ωτακουστές θα πρέπει να συλλάβουν το φως που βγαίνει από τα παράθυρά για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

    Οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει πειραματικά πρωτότυπα του νέου συστήματος. Ένα πρακτικό πρόβλημα για την ευρεία υλοποίηση της νέας τεχνολογίας είναι το οικονομικό, επειδή οι λάμπες LED έχουν μεν εφαρμογή από τις οθόνες των υπολογιστών μέχρι τα φανάρια στις διασταυρώσεις των δρόμων, αλλά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία διείσδυσης στα νοικοκυριά λόγω του αυξημένου κόστους τους. Όμως στην πραγματικότητα είναι φθηνότερες γιατί μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 50.000 ώρες έναντι 1.000 ωρών της κοινής λάμπας πυράκτωσης, ενώ επιπλέον οι λάμπες LED καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως την επόμενη δεκαετία αναμένεται πτώση των λιανικών τιμών τους, καθώς αυξάνεται η χρήση και η ζήτησή τους.

    Η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές μέσα και έξω από το σπίτι ή το γραφείο, π.χ. να συνδέσει ασύρματα τα πάντα από τηλεοράσεις και θερμοστάτες μέχρι τα αυτοκίνητα στο δρόμο μεταξύ τους, γι' αυτό άλλωστε η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης αρκετές μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών ενδιαφέρονται για τη νέα τεχνολογία.

    Το αμερικανικό National Science Foundation χρηματοδότησε με 18,5 εκατ. δολ. τα πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Νέο Μεξικό, καθώς και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσελάερ, για την έρευνα για την ανάπτυξη, μέσα στην επόμενη πενταετία, της νέας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας.

flash.gr

348
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Ασύρματη επικοινωνία με τις λάμπες φωτισμού...0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή