Menu

refsto

Έφτιαξα μία όαση στην ταράτσα μου

«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό. Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Αμαλία Ζέππου για τη διώροφη κατοικία της στον Κεραμεικό, στην οδό Παραμυθίας 29. Το δεύτερο καλοκαίρι ήταν επίσης «καυτό»...

«Είπα, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε σ΄ αυτό το σπίτι...». Όλα όμως άλλαξαν όταν η κ. Ζέππου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να πρασινίσει την ταράτσα της. Ύστερα από μία μικρή έρευνα απευθύνθηκε σε μία εταιρεία, η οποία δημιούργησε έναν καταπράσινο κήπο στη στέγη.
Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%».

Λειτουργικό χάρη στον ταρατσόκηπο έγινε και το μικρό δωματιάκι που υπάρχει στην ταράτσα. «Προτού δημιουργηθεί ο ταρατσόκηπος, το καλοκαίρι δεν μπορούσες να μείνεις πολλή ώρα σ΄ αυτό το δωμάτιο. Ήθελα να το χρησιμοποιώ ως γραφείο αλλά... πύρωνα από τη ζέστη. Γι΄ αυτό και είχαμε τοποθετήσει έναν μικρό κλιματιστικό, χωρίς όμως να μπορεί να βοηθήσει... Τώρα μένεις ευχάριστα σ΄ αυτόν τον χώρο». Θυμάρι, φασκόμηλο, λεβάντες, ρίγανη, δυόσμος, μαντζουράνα είναι μόνο μερικά από τα φυτά που έχουν αλλάξει μέσα σε ελάχιστο χρόνο την ποιότητα ζωής της οικογένειας Ζέππου. «Όλα τα φυτά είναι διαλεγμένα έτσι ώστε να μη χρειάζονται πολύ νερό και να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας αλλά και στο κρύο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ποτίζουμε μόλις 3 φορές την εβδομάδα», λέει η κ. Ζέππου καθώς μας ξεναγεί στον ταρατσόκηπο-όαση για τη γειτονιά.

«Ο συγκεκριμένος κήπος οροφής αποτελεί μία πιστή αντιγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος. Υπάρχουν φυτά δηλαδή που δεν απαιτούν πολύ νερό και άλλα που συγκρατούν υγρασία. Έτσι, τροφοδοτούν τα διπλανά τους που δεν έχουν αυτή την ικανότητα», εξηγεί ο υπεύθυνος της εταιρείας Οικοστέγες - που εφαρμόζει την ομώνυμη μέθοδο φύτευσης στέγης- κ. Άντριου Κλέμεντς που ανέλαβε την εγκατάσταση και στο συγκεκριμένο σπίτι. Πρόκειται δηλαδή για ένα «αυτοσυντηρούμενο σύστημα».

Πράσινο «μπουμ»
Πριν από μία πενταετία οι πράσινες στέγες στην Αθήνα- όπως αυτή της οικογένειας Ζέππου- ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός ή το πολύ των δύο χεριών. Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως λένε στα «ΝΕΑ» υπεύθυνοι εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο, η αύξηση στις κατασκευές ταρατσόκηπων είναι εντυπωσιακή. Οι ταράτσες... ανθίζουν. Και όπως λένε οι ειδικοί, εάν συνεχιστούν οι εγκαταστάσεις με αυτούς τους ρυθμούς τα οφέλη για το περιβάλλον της Αθήνας θα είναι σημαντικά. Φαίνεται δηλαδή ότι η ελπίδα να αποκτήσει πράσινο η Αθήνα πεθαίνει τελευταία: ελεύθεροι χώροι για πράσινο στο έδαφος δεν έμειναν, αφού γέμισαν κτίρια. Μπορούν όμως να πρασινίσουν οι οροφές των κτιρίων!

Όσο για το κόστος, οι ειδικοί τονίζουν ότι για μία πράσινη ταράτσα οι πολίτες θα χρειαστεί να δώσουν περίπου όσα θα έδιναν για μία καλή μόνωση. Δηλαδή περίπου από 100- 120 ευρώ ανά τ.μ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για μία πράσινη ταράτσα οι πολίτες θα χρειαστεί να δώσουν περίπου όσα θα έδιναν για μία καλή μόνωση, από 100- 120 ευρώ ανά τ.μ.


Λιγότερο ηλεκτρικό για δροσιά και ζέστη

ΠΟΛΛΑΠΛΑ είναι τα οφέλη από τις πράσινες ταράτσες όχι μόνο για τους ενοίκους των κτιρίων αλλά και για περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας φτάνει έως το 35% στον τελευταίο όροφο και κατά 10-20% στους υπόλοιπους. Όσο για τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του τελευταίου ορόφου, φτάνει επίσης το 35%. Ακόμη, μειώνονται τα φαινόμενα πλημμυρών, αφού οι ταρατσόκηποι συγκρατούν ώς και 50% του βρόχινου νερού. Σημαντική είναι και η μείωση στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον, αφού χρησιμοποιούνται λιγότερο τα κλιματιστικά.

Μάλιστα, έρευνα επιστημονικής ομάδας επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής των ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος έχει δείξει ότι εάν φυτεύονταν όλες οι ταράτσες της Αθήνας θα εξοικονομούνταν περίπου 600 ΜW την ημέρα, δηλαδή όσο είναι η παραγωγή του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα. Ήδη, εκεί οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της πράσινης ταράτσας.

Έρευνα της Σχολής ΜηχανολόγωνΜηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε ότι χάρη στην πράσινη στέγη υπάρχει εξοικονόμηση 9,6% στην κατανάλωση για κλιματισμό και 4,4% για θέρμανση. Το κέρδος από τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού και πετρελαίου μέσα σε ένα χρόνο ήταν 5.630 ευρώ Σημαντικά είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον. Το οξυγόνο που παράγουν τα φυτά βελτιώνει τον αέρα και ταυτόχρονα προστατεύει τους γύρω τοίχους του κτιρίου, εμποδίζοντας τους ρύπους να μπουν στο εσωτερικό του. Επιπλέον, η κάλυψη των ορόφων με πράσινο λειτουργεί και ως φίλτρο: συμβάλλει στη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων και των επικίνδυνων ρύπων.

Έξι στρέμματα
Η μεγαλύτερη πράσινη στέγη στην Ελλάδα βρίσκεται στο νέο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στο Ρουφ. Έχει έκταση περίπου 6 στρεμμάτων και κατασκευάστηκε έπειτα από συνεργασία των εταιρειών Green Roof, Landco ltd, Μ. Γάκης, Β. Παναγιωτόπουλος. Χρησιμοποιήθηκε το πιστοποιημένο σύστημα «diadem». Η οροφή του κτιρίου φυτεύτηκε με χλοοτάπητα, δέντρα και θάμνους. Μάλιστα εάν κοιτάξει κανείς κατεβαίνοντας την Π. Ράλλη δεξιά, πίσω από το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ δεν θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει ψηλά στο βάθος τα δέντρα της φυτεμένης οροφής.

 Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ on-line

605
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Έφτιαξα μία όαση στην ταράτσα μου0 out of 51 based on 0 voters.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΣΤΕ για το ΠΡΑΣΙΝΟ »
επιστροφή στην κορυφή