Menu

refsto

Κύριε Διαχειριστά S.O.S.

 Η θέση του διαχειριστή της πολυκατοικίας που έχετε αναλάβει είναι απλός όρος για σωστή λειτουργία των αναγκών της πολυκατοικίας. Όσο απλός και αν φαίνεται ο όρος του διαχειριστή, τόσο περίπλοκο μπορεί να γίνει εάν υπάρχει άγνοια των ευθυνών-υποχρεώσεων που απορρέουν από την θέση αυτή. Γι' αυτό διαβάστε με προσοχή τα παρακάτω που συμβαίνουν τακτικά και που υπάρχει περίπτωση να μην τα γνωρίζετε.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Α:
"Έχασε το σπίτι του"
Στην περιοχή Γκύζη κάποια μέρα που φύσαγε δυνατός αέρας ξεκόλλησε σαθρό κάγκελο δέκα περίπου μέτρων με έξι κεραίες μαζί και έπεσαν στον δρόμο. Ευτυχώς δεν περνούσε εκείνη την ώρα κανείς, αλλά κάγκελο και κεραίες έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Αποτέλεσμα: υλικές ζημιές δέκα τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες δραχμές (14.700.000). Ο διαχειριστής κάλεσε τους ιδιοκτήτες σε έκτακτη γενική συνέλευση για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών των κατεστραμμένων αυτοκινήτων. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η αποποίηση των ευθυνών των υπολοίπων ιδιοκτητών ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα και ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο του διαχειριστή που δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του ατυχήματος. Φαύλος κύκλος. Το αποτέλεσμα με λίγα λόγια ήταν να αρχίσει μια δικαστική διαμάχη μεταξύ ιδιοκτητών των αυτοκινήτων και διαχειριστή και μεταξύ του διαχειριστή με τους ιδιοκτήτες που δεν ήθελαν να πληρώσουν. Αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης η υποχρέωση του διαχειριστή να πληρώσει τις υλικές ζημιές των αυτοκινήτων συν όλα τα δικαστικά έξοδα. Σύνολο δέκα επτά εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές (17.550.000), αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του. Ναι κύριε διαχειριστά έχασε το σπίτι του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Β':
"Σωματικές βλάβες περίπου τέσσερα εκατομμύρια"

Διαχειριστής στην περιοχή του Μουσείου, Αύγουστο μήνα έφυγε για ολιγοήμερες διακοπές (δεκαπενταύγουστος). Την τρίτη ημέρα δεν άναβαν τα φώτα στο κλιμακοστάσιο λόγω βλάβης. Αποτέλεσμα, μετά από δυο ημέρες που δεν άναβαν τα φώτα, ένοικος μέσα στο σκοτάδι, έχασε τον προσανατολισμό του προσπαθώντας να πάει στον ανελκυστήρα, κατρακύλησε στις σκάλες. Σωματικές βλάβες περίπου τέσσερα εκατομμύρια (Νοσοκομεία, γιατροί, θεραπεία, φυσιοθεραπεία, μεροκάματα κ.λπ.). Ξέρετε ποιος τα πλήρωσε; Ο διαχειριστής, φυσικά, γιατί οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζανε, δεν ξέρανε.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι ίδιο. Γι' αυτό πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές υποχρεώσεις-ευθύνες που έχει ένας διαχειριστής από την στιγμή που αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειριστεί τα κοινά:

1. Ανάληψη καθηκόντων μέσα από γενική συνέλευση γραμμένη στα πρακτικά της διαχείρισης της πολυκατοικίας. Απαίτηση για δημιουργία αποθεματικού για έκτακτα περιστατικά που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Ο όρος για την δημιουργία του συγκεκριμένου αποθεματικού είναι καθοριστικός για να μπορείτε να λύνετε προβλήματα όπως στο παράδειγμα Α χωρίς να παρακαλάτε τους ιδιοκτήτες σε συνέλευση, άμεσα απλά με τηλεφωνική ενημέρωση ότι πρόκειται να φτιάξουμε τα κάγκελα τα οποία είναι έτοιμα να πέσουν. Επίσης στην ίδια συνέλευση πρέπει να ορισθούν δυο βοηθοί διαχειριστού. Ονόματα που θα γραφτούν στα πρακτικά.

2. Όταν αναλάβετε την διαχείριση, την ίδια μέρα γράψτε στα πρακτικά ότι θα γίνει γενικός έλεγχος σ' όλους τους κοινόχρηστους χώρους και προβλήματα ανάλογα με την αναγκαιότητα επισκευής θα μπούνε σε σειρά προτεραιότητας και στην επόμενη συνέλευση να τα περάσετε στα πρακτικά με υπογραφή απ' όλους τους ιδιοκτήτες (όχι έγκριση τηλεφωνική) ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους.

3. Δώστε προτεραιότητα σε προβλήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία, όπως π.χ. σαθροί σοφάδες μπαλκονιών, σπασμένα μάρμαρα που μπορεί να πέσουν στον δρόμο, σάπια κάγκελα, κεραίες τηλεοράσεων, ηλεκτρικά, υδραυλικά, αποχετεύσεις καυστήρας κ.λπ.

4. Όταν πρέπει να λείψετε για διακοπές προσοχή, ορίστε έναν από τους βοηθούς υπεύθυνο στην θέση σας τυπικά γραπτώς χωρίς παρεξηγήσεις γιατί θα πρέπει και οι ίδιοι να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, παράδειγμα Β.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να γράψουμε, όμως τα βασικά είναι αυτά και το συμπέρασμα ένα: είσαι διαχειριστής; Είσαι υπεύθυνος για ότι συμβεί σε χώρους κοινόχρηστους και έχεις ευθύνες σοβαρές. Πρόσεχε!

57
com_k2.item
(3 votes, average 4.00 out of 5)
Κύριε Διαχειριστά S.O.S.4.00 out of 51 based on 3 voters.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ο (10)λογος του Διαχειριστή »
επιστροφή στην κορυφή