Menu

refsto

Πήραν πίσω την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους

Την εξ ολοκλήρου ανάκληση της εγκυκλίου, βάσει της οποίας καλούνταν οι δημότες που τακτοποιούν ημιυπαίθριους χώρους, να καταβάλουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη που τους αφορούν, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του protothema.gr.

«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.

Οπως μετέδωσε το protothema.gr, έγινε παρέμβαση από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ράγκουση για την επίμαχη ρύθμιση, η οποία προωθήθηκε εν τη απουσία του λόγω ασθενείας.

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα ήταν διάχυτο το αρνητικό κλίμα για τους χειρισμούς του υφυπουργού Γ. Ντόλιου και οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής του, εντείνονται...

Την απόσυρση της εγκυκλίου την ζήτησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη, ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να φτιάξει ένα μηχανισμό συντονισμού των υπουργείων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες ασυνεννοησίες.

Από χθες επικράτησε ένα αλαλούμ για την εγκύκλιο με την οποία σε όσους τακτοποίησαν ημιυπαιθρίους, επιβαλλόταν νέο «καπέλο» ακόμη και με αναδρομική ισχύ, αιφνιδιαστικά και κόντρα στο πνεύμα της ρύθμισης Μπιρμπίλη. Προβλέπονταν χαρακτηριστικά η υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών (τέλη καθαριότητας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ανταποδοτικά τέλη) και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τα επιπλέον τετραγωνικά  που δηλώνονται και αφορούν κλειστούς  ημιυπαίθριους, πυλωτές ή υπόγεια.

Την σχετική εγκύκλιο που πιάνει στην «τσιμπίδα» της περί τις 480.000 ιδιοκτησίες που αντιστοιχούν σε περίπου 800.000 μέχρι στιγμής «τακτοποιημένους»  χώρους έστειλε την Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος. Λίγες  μέρες πριν την επίσημη εκπνοή της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να παρατείνει πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση εμφανίζει πλήρη σύγχυση και τακτικές μνημονίου που άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει...

Τι προέβλεπε η εγκύκλιος:

1) Καθορίζονταν τέλη καθαριότητας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων  χώρων, ανταποδοτικά τέλη με βάση τη συνολική επιφάνεια  των τετραγωνικών που δηλώνονται. Σε πρόσφατη εγκύκλιο (28 Ιανουαρίου), το ΥΠΕΚΑ διευκρίνιζε ότι οι χώροι αυτοί δεν θα υπόκεινται σε δημοτικά τέλη.

2) Επιβαλλόταν τέλος ακίνητης περιουσίας για τους χώρους που άλλαξαν χρήση, καθώς  η μετατροπή τους σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνει την επιφάνεια του ακινήτου και φορολογείται διαφορετικά. Το ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης της ρύθμισης του ν.3843/2010 που τροποποιήθηκε στις 28 Απριλίου του 2010 ή από την ημερομηνία  της μετατροπής της χρήσης.

3) Επιβάλλονταν πρόστιμα και αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη για τους χώρους που εντάσσονται στο νόμο εφόσον ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν τους στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες  θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τα ποσά για το ποσοστό των  χώρων που άλλαξαν χρήση αλλά  δεν είχαν δηλωθεί. Με απλά λόγια, όποιος τακτοποίησε τον  ημιυπαίθριό του και είχε αποκρύψει  το εμβαδόν του χώρου αυτού στη συνολική επιφάνεια της κατοικίας, με την ένταξη στη ρύθμιση «αυτοκαρφώνεται». Τα νέα τέλη θα υπολογίζονται με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για  την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας.

4) Τα στοιχεία των δηλώσεων των ακινήτων που μπήκαν στη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, θα αναζητήσουν οι εφορείες από τις υπηρεσίες πολεοδομίας των δήμων προκειμένου να ελέγξουν τα επιπλέον τετραγωνικά των χώρων που «τακτοποιήθηκαν» με βάση τις οδηγίες της εγκυκλίου.

Δείτε το πλήρες περιεχόμενο της εγκυκλίου εδώ

 

Πηγή:

703
com_k2.item
(0 votes, average 0 out of 5)
Πήραν πίσω την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους0 out of 51 based on 0 voters.


επιστροφή στην κορυφή