Menu

refsto

Μειώστε τα έξοδα του Πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες στις εισόδους των πολυκατοικιών οι συζητήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών εξελίσσονται σε μάχη του... καλοριφέρ.

Οι περικοπές στους μισθούς και κατά συνέπεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η ανεργία και η τιμή -φωτιά του πετρελαίου θέρμανσης αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό που δένει τα χέρια των ιδιοκτητών αλλά και των ενοικιαστών, οι οποίοι αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των κοινοχρήστων.
Αυτή είναι και η αιτία - με τη βοήθεια, βέβαια, και του καιρού - που παρατηρείται κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Οπως προκύπτει από στοιχεία των επαγγελματιών του χώρου, έως και 80% μειωμένη είναι η ζήτηση σε όλη την Ελλάδα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στις... κρύες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι καταναλωτές δεν αποφασίζουν να βάλουν πετρέλαιο. Γι' αυτό ακόμη και σε νομούς όπως οι Σέρρες ή η Καβάλα η πτώση υπερβαίνει το 90%.
Αρκετοί καταναλωτές προκειμένου να αποφύγουν το κόστος του πετρελαίου στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως οι σόμπες πέλετ, το κλιματιστικό, οι ξυλόσομπες ή ακόμη και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γλιτώσουν το πάγιο των κοινοχρήστων για τη θέρμανση, εάν μένουν σε πολυκατοικία. Κι εκεί είναι που αρχίζουν οι διαφωνίες στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα κάποιες να καταλήγουν ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες.
«Δυστυχώς, οι διαφωνίες κάθε τύπου μεταξύ ιδιοκτητών λύνονται δικαστικώς και υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εάν κάποιος ιδιοκτήτης διαφωνήσει, για παράδειγμα στο θέμα της θέρμανσης, και πάει στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, είναι σίγουρο πως η απόφαση θα βγει ύστερα από 2 - 3 χρόνια. Μέχρι τότε, θα ισχύσει η απόφαση της πολυκατοικίας. Γι' αυτό και εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε ζητήσει οι διαφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών, ιδιαίτερα σε θέματα οφειλών κοινοχρήστων, να υπάγονται στην πιο γρήγορη διαδικασία των μικροδιαφορών των Ειρηνοδικείων», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς.
Πάντως, η βοηθός του Συνηγόρου του Καταναλωτή Βασιλική Μπώλου τονίζει πως ήδη έχει γίνει σύσταση στη ΔΕΗ για να μην εξαντλεί την αυστηρότητά της και να κόβει το ρεύμα στα νοικοκυριά. «Φέτος, περισσότερο από άλλες φορές, πολλές οικογένειες θα ανάψουν μόνο το κλιματιστικό για να ζεσταθούν και αυτό γιατί δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν το πετρέλαιο. Από αυτές αρκετές δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, γι' αυτό και ζητάμε να μην κόβουν το ρεύμα σε οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», τονίζει. Προσθέτει μάλιστα πως φέτος αναμένουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή περισσότερες περιπτώσεις-καταγγελίες πολιτών προς εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων για λάθος υπολογισμούς κοινοχρήστων, «ή γιατί δεν θα ανάβουν το καλοριφέρ και, άρα, δεν θα θέλουν να πληρώσουν. Και αυτό θα το δούμε έντονα γιατί πλέον οι οικογένειες υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ».
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4770848

720
com_k2.item
(2 votes, average 5.00 out of 5)
Μειώστε τα έξοδα του Πετρελαίου5.00 out of 51 based on 2 voters.


Σχετικά Άρθρα

επιστροφή στην κορυφή