Menu

refsto

Φυσικό Αέριο

natΠως το φυσικό αέριο αλλάζει τη ζωή μας
Το φυσικό αέριο κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Στο σπίτι, στη δουλειά, στην επιχείρηση, στην πόλη μας. Είναι μια νέα μορφή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, που χρησιμοποιείται εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια. Επίσης, το φυσικό αέριο είναι 20% οικονομικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο και 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Μετά την εγκατάσταση, που γίνεται μια φορά, η χρήση του φυσικού αερίου αποδίδει οικονομικά για μια ζωή. 

 Περισσότερα από 300 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη και 300.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα απολαμβάνουν με το φυσικό αέριο οικονομικότερη θέρμανση, άνετο και γρήγορο μαγείρεμα, ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας.Δημόσιοι Οργανισμοί, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώροι αναψυχής, καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Κερδίζουν σε οικονομία και λειτουργικότητα, εξασφαλίζοντας συνεχή παροχή, υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού.

Το φυσικό αέριο αλλάζει τα δεδομένα και στη βιομηχανία, προσφέροντας αυξημένη απόδοση, μικρότερα λειτουργικά κόστη, αλλά και μειωμένες εκπομπές ρύπων, για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η χρήση του φυσικού αερίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στις πόλεις, με καλύτερες μεταφορές και λιγότερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα. Σήμερα, στην Αττική κυκλοφορούν 416 «καθαρά» λεωφορεία της ΕΘΕΛ, που εξυπηρετούνται από τους δύο σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων της ΔΕΠΑ. Σήμερα, μπορούμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να μετακινούμαστε καλύτερα, με την ενέργεια του μέλλοντος.  Με το φυσικό αέριο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα;

 • Είναι η πιο οικονομική ενέργεια
 • Το φυσικό αέριο έχει ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς όλα τα συμβατικά καύσιμα.
 • Είναι 20% πιο οικονομικό σε σχέση με το πετρέλαιο σε μηνιαία βάση και 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Οδηγεί σε γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
 • Η μέτρηση γίνεται με ακρίβεια
 • Η μέτρηση γίνεται από τις ενδείξεις του μετρητή, όπως ακριβώς και για τις καταναλώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
 • Ο λογαριασμός πληρώνεται μετά την κατανάλωσή του σε αντίθεση με το πετρέλαιο που εξοφλείται κατά την παραλαβή
 • Συνεχής ροή
 • Δεν απαιτείται αποθηκευτικός χώρος
 • Τα δίκτυα διανομής απαλλάσσουν από τα προβλήματα παραγγελίας, μεταφοράς, παραλαβής και αποθήκευσης.
 • Είναι καθαρό
 • Το φυσικό αέριο κάνει καθαρή καύση χωρίς τις οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου.
 • Είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον
 • Το φυσικό αέριο έχει τους χαμηλότερους ρύπους σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα.
 • Παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα επομένως όταν υποκαθιστά άλλα καύσιμα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
 • Δεν περιέχει καθόλου θείο άρα δεν προκαλεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.
 • Η καύση του είναι καθαρή και πρακτικά δεν εκπέμπει αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω το Φυσικό Αέριο αποτελεί πλέον μια οικονομική και ασφαλή επιλογή ενέργειας για το σπίτι μας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φυσικό αέριο και τη χρήση του το odp.gr εξασφάλισε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον κ. Θεόδωρο Σταμπολή, Ηλεκτρόλογο Μηχανικό, που ειδικεύεται στο Φυσικό Αέριο, το Πετρέλαιο, στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Αυτονομία Θέρμανσης και απαντά στις ερωτήσεις μας.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αλλαγή του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης;
Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης  ενός λέβητα είναι  η παλαιότητά του , το υλικό κατασκευής και ο τρόπος κατασκευής του. Ένας λέβητας που λειτουργεί πάνω από  15 χρόνια συνήθως έχει επικαθήσεις αλάτων και ασβεστόλιθους  στις βρεχόμενες επιφάνειες του , με αποτέλεσμα να λειτουργούν  σαν μονωτικό υλικό μεταξύ του μετάλλου του λέβητα και του νερού που πηγαίνει στα σώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον της τάξεως του 10-20%.

Επίσης ένας λέβητας που είναι παλαιάς τεχνολογίας με 1 ή 2 διαδρομές καύσης έχει σαφώς μικρότερο βαθμό απόδοσης από έναν σύγχρονο λέβητα 3 ή 4 διαδρομών. Πάντως στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή και αντιστάθμιση ο καταλληλότερος λέβητας θα πρέπει να είναι χυτοσιδηρός(μαντεμένιος)  νέας τεχνολογίας με τουλάχιστον 3 διαδρομές καυσαερίων, έτσι ώστε και σε συνδυασμό με έναν σύγχρονο καυστήρα  να είμαστε σίγουροι ότι εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα οφέλη του φυσικού αερίου

Χρησιμοποιώντας το  φυσικό αέριο πρέπει να αλλάζουμε και την καμινάδα;
Είναι αλήθεια ότι με την αλλαγή  καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο σε πολλές εγκαταστάσεις δημιουργούνται προβλήματα υγροποίησης στην καμινάδα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει  μαζί με την εισαγωγή του φυσικού αερίου να λαμβάνουμε υπόψη και το ενδεχόμενο αλλαγής της καμινάδας.  Ο σωστός υπολογισμός μιας καμινάδας στην κεντρική θέρμανση εκτός των άλλων , βοηθάει στην σωστή λειτουργία του συστήματος και την καλύτερη απόδοσή του και κατά συνέπεια σε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Με συμφέρει να κάνω την δαπάνη για μια εγκατάσταση φυσικού αερίου?
Η τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ για το φυσικό αέριο είναι σταθερή και όσο αφορά στην κεντρική θέρμανση είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κατά 20%.  
Το ποσοστό αυτό όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αυξηθεί προς όφελος του καταναλωτή αν ληφθούν υπόψη  και οι περεταίρω βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε μια κεντρική θέρμανση.
Αν για παράδειγμα εφοδιαστεί η  εγκατάσταση με ένα σύστημα αντιστάθμισης  δηλαδή με μία συσκευή διαχείρισης της θέρμανσης , τότε έχουμε ένα επιπλέον ποσοστό εξοικονόμησης της τάξεως του 25 με 30% !  Έτσι στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για την εισαγωγή του φυσικού αερίου σε μια πολυκατοικία είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε   ποιες βελτιώσεις επιδέχεται η εγκατάσταση μας και ποιο θα είναι το προσδοκώμενο όφελος στην κατανάλωση καυσίμου από αυτές.  
Τελικά μια δαπάνη για εγκατάσταση φυσικού αερίου που θα είναι σωστά μελετημένη από έμπειρους μηχανικούς και τεχνικούς  είναι μια επικερδής επένδυση με σύντομο χρόνο απόσβεσης.

Μπορεί σε μια πολυκατοικία να εγκατασταθεί αυτονομία χωρίς αλλαγή των σωληνώσεων;
Σήμερα είναι εφικτό να εγκαταστήσουμε αυτονομία θέρμανσης σε υφιστάμενες πολυκατοικίες που λειτουργούν με το παλαιό δισωλήνιο σύστημα είτε λειτουργούν με φυσικό αέριο είτε με πετρέλαιο.  
Αυτό προϋποθέτει ότι το σύνολο των ιδιοκτητών θα συμφωνήσει  σε κάτι τέτοιο. Τα πλεονεκτήματα της αυτονομίας σε αυτή την περίπτωση είναι πολλαπλά. Καταρχήν η εγκατάσταση γίνεται αυθημερόν σε όλη την πολυκατοικία χωρίς μερεμέτια ή δομικές παρεμβάσεις. Οι ένοικοι πληρώνουν κάθε φορά για όσο ακριβώς καταναλώνουν . Ένα άλλο πρόβλημα που εξαλείφεται με την αυτονόμηση των διαμερισμάτων είναι και η διαφορά θερμοκρασίας που παρατηρείται σε πολλές πολυκατοικίες. Δηλαδή πολύ συχνά οι πάνω όροφοι έχουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των ενοίκων για το πότε και για πόση ώρα θα ανάψει το καλοριφέρ, για υψηλές χρεώσεις ενώ δεν υπάρχει θέρμανση κτλ.
Με την αυτονόμηση ο κάθε ένοικος επιλέγει την θερμοκρασία που θέλει για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά(πχ. Υπνοδωμάτιο 20ο , σαλόνι 22ο κοκ) , και χρεώνεται για όσο ακριβώς καταναλώνει.
Η Καταμέτρηση και η κατανομή των δαπανών γίνεται ασύρματα χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη μέσα στα διαμερίσματα .

356
com_k2.item
(1 vote, average 5.00 out of 5)
Φυσικό Αέριο5.00 out of 51 based on 1 voters.


επιστροφή στην κορυφή